Vi använder cookies för att anpassa innehåll och annonser och för att analysera vår trafik. Integritetspolicy Cookiepolicy

Volkswagens högkvarter i Wolfsburg

Volkswagen: Folkbilen, omdefinierad


Volkswagen - översatt från tyska betyder folkbil - ett tyskt bilmärke som tillhör koncernen Volkswagen AG. Volkswagens huvudkontor ligger i Wolfsburg, Niedersachsen, Tyskland.

Volkswagens historia.


Hur kom märket Volkswagen till?

Hösten 1933 träffades tre personer på Kaiserhof Hotel i Berlin: Adolf Hitler, Jakob Werlin Daimler-Benz representant och Ferdinand Porsche. Hitler krävde i ett samtal med dem att en stark och pålitlig bil skulle skapas för det tyska folket, och att denna bil inte skulle kosta mer än 1000 Reichsmark. Dessutom var bilen tvungen att monteras på en ny fabrik. Hitler själv presenterade skissen, skisserade huvudpunkterna och frågade vem som skulle vara ansvarig designer för projektet? Jacob Werlin föreslog Ferdinand Porsches kandidatur. Och den framtida bilen hette - Volks-Wagen - folkbil.

Adolf Hitler och Ferdinand Porsche
Hitlers tal vid invigningen av Volkswagenfabriken

Prototyping och Volkswagen-fabriken.

I januari 1934 skickade Ferdinand Porsche ritningar av Volkswagen-prototypen baserade på Porsche Typ 60 till det tyska rikskansliet. Och i juni samma år skrevs ett kontrakt på för utveckling av tre Volkswagen-prototyper. I maj 1937 grundades företaget Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens GmbH, och 1938 döptes det om till Volkswagenwerk GmbH, och samma år påbörjades byggandet av anläggningen. I ett ceremoniellt tal döpte Hitler den framtida folkbilen till KdF-Wagen. För att hedra KdF (Kraft durch Freude) - en nazistisk offentlig organisation som investerade cirka 50 miljoner Reichsmark i byggandet av anläggningen. Samtidigt började byggandet av ett läger för arbetarna i Volkswagenfabriken - Stadt des KdF-Wagens.

Volkswagens första bil

År 1939 hade tre modeller av KdF-Wagen tillverkats: tvådörrars V1, cabriolet V2 och fyradörrars V3. Populärt sett fick dessa Volkswagen-modeller smeknamnet - Skalbagge. Förändringar i designen jämfört med prototyperna var redan märkbara, såsom förbättrade dörrgångjärn och dörrhandtag, salongsfönster och så vidare. Men i början av andra världskriget började fabriken tillverka bilar för Wehrmacht och därför blev KdF-Wagen aldrig en masstillverkad bil.

KDF bil 1939.
Volkswagen typ 82

Volkswagen och andra världskriget.

Under andra världskriget producerade Volkswagens fabriker militära terrängfordon, tankhjul, antipersonella minor, raketdrivna granater och senare V-1- raketer. Men prioriteringen var produktionen av terrängfordonet Volkswagen Typ 82. Mer än 30 modifieringar skapades på basis av Volkswagen Typ 82, och mer än 50 tusen terrängfordon producerades totalt, som användes i alla Wehrmacht-trupper fram till slutet av kriget.

Volkswagen och Arbeitsdorf koncentrationsläger

Det är också känt att judar, fångar i koncentrationsläger, krigsfångar och tvångsarbetare från de ockuperade områdena arbetade dag och natt i Volkswagen-fabrikernas verkstäder. Mellan 1940 och 1945 tvingades omkring 20 000 människor, inklusive krigsfångar och koncentrationslägerfångar, arbeta på Volkswagenfabriken. 1942 skapades koncentrationslägret Arbeitsdorf speciellt, men i slutet av året stängdes det igen. Sedan 1944 har tvångsarbetare internerats i underlägret Laagberg.

Tvångsarbete i Volkswagen
Wolfsburg 1945

Volkswagen efter andra världskriget.

Efter andra världskrigets slut föll Volkswagen och staden Stadt des KdF-Wagens i den brittiska ockupationszonen. Och samma 1945 döptes staden om till Wolfsburg, efter gården Wolfsburg, som låg i närheten. Och redan hösten 1945 tillät de brittiska myndigheterna Volkswagen att tillverka bilar och beställde fabriken 20 tusen bilar, eftersom de verkligen behövde dem. 1947 fick Volkswagen den första utländska beställningen från Holland på tusen bilar och 1948 från Schweiz, Belgien, Sverige och andra länder. 1949 frigjorde fabriken sig från brittisk kontroll, och i september 1949 överfördes Volkswagen helt till Förbundsrepubliken Tyskland, och från det ögonblicket började ett nytt steg i utvecklingen av Volkswagen.


eXus Dev 24.5.2023

Volkswagen Bilar Till salu


Volkswagen - Recensioner

Recensioner
- 0 / 0 Recensioner
Lägg till recension
- Betygsätt - 0