Vi använder cookies för att anpassa innehåll och annonser och för att analysera vår trafik. Integritetspolicy Cookiepolicy

Mercedes-Benz högkvarter

Mercedes-Benz: Symbolen för lyx och prestanda


Mercedes-Benz är en tysk tillverkare av bilar, lastbilar, bussar och andra fordon, en del av den tyska koncernen Mercedes-Benz Group. Mercedes-Benz huvudkontor ligger i Stuttgart, Baden-Württemberg, Tyskland.

Mercedes-Benz historia


Hur kom Mercedes-Benz till?

Vi är skyldiga märket Mercedes-Benz till två tyska företag Benz & Cie och Daimler-Motoren-Gesellschaft, som grundades i slutet av 1800-talet i Tyskland.
År 1883 grundade den legendariske tyske designingenjören Karl Benz, tillsammans med Max Caspar Rosé och Friedrich Wilhelm Esslinger, företaget Benz & Cie. Och 1883 kan betraktas som början på Mercedes-Benz historia.
Benz & Cie är den första i historien i Tysklands tillverkare av bilar, motorcyklar, motorer och cyklar. Och Karl Benz, en av de första uppfinnarna i bilvärlden med en förbränningsmotor - pionjär inom fordonsområdet, inte bara i Tyskland utan över hela världen. Ägare av många patent som tvåtakts bensinmotor, gaspedal, tändsystem, förgasare, koppling, växellåda och så vidare.

Karl Friedrich Michael Benz
Gottlib Wilhelm Daimler

Gottlieb Daimler och Daimler-Motoren-Gesellschaft

Och redan 1890 grundade Gottlieb Daimler tillsammans med sina partners Wilhelm Maybach och Max Duttenhofer företaget Daimler-Motoren-Gesellschaft för tillverkning av fyrhjuliga bilar. Gottlieb Daimler utvecklade tillsammans med Wilhelm Maybach en av de första bilarna och flera typer av bensinförbränningsmotorer. Han har också många patent på bilmotorer och olika system för dem.

Benz & Cie, Daimler-Motoren-Gesellschaft och första världskriget.

Benz & Cie och Daimler-Motoren-Gesellschaft var två konkurrerande företag och gick inte illa före första världskriget. Men det första världskriget ledde till en kollaps i det finansiella Tysklands marknader och valutor. Billigare bilar från Amerika, som Ford, fanns även i Tyskland. Alla dessa faktorer ledde till en allvarlig strukturell kris i den tyska bilindustrin.

Benz och Mercedes gamla logotyper.
Gammal Daimler-Benz logotyp 1926

Sammanslagning av Benz & Cie och Daimler-Motoren-Gesellschaft.

Och 1926 fattades beslut om att slå samman de två företagen och det nya företaget Daimler-Benz AG grundades. Och en överenskommelse nåddes också om tillverkning av alla bilar under varumärket Mercedes-Benz. Mercedes är en serie bilar designade av Wilhelm Maybach, Benz är efternamnet till Karl Benz. Chefen och chefsdesignern för Daimler-Benz AG var Ferdinand Porsche, som fullständigt uppdaterade tillverkningen av bilar, med de senaste modellerna av Daimler-Motoren-Gesellschaft som grund.

Var kom ordet Mercedes ifrån då?

Namnet Mercedes kom från ett kvinnonamn. En gång bestämde sig den österrikisk-ungerske ambassadören Emil Jellinek för att investera i Daimler-företaget, eftersom han räknade med företagets framgång. Och han hade en dotter som hette Adriana Manuela Ramona Jellinek, men alla i familjen kallade henne Mercedes, vilket betyder barmhärtighet på spanska. Och för att hedra familjen Jellinek beslutades det att döpa modellerna efter Mercedes, redan före sammanslagningen av två företag. Samma namn överfördes sedan till det nya företaget Daimler-Benz.

Adriana Jellinek - Mercedes
Mercedes Benz L4500A 4WD lastbil

Mercedes-Benz och andra världskriget.

Efter att NSDAP ledd av Hitler tog makten i Tyskland och började rusta upp Wehrmacht började Daimler-Benz samarbeta med nazisterna för att skörda frukterna. Daimler-Benz utvecklade och producerade bilar, lastbilar, tankar, fartyg och flygmotorer för Wehrmacht. Dessutom tillverkade företaget även delar till tyska vapen, som Mauser gevärspipor. Det är också känt att Daimler-Benz använde koncentrationslägerfångarnas arbete, vars antal till exempel 1944 nådde mer än 30 tusen människor. Dessa var krigsfångar, bortförda civila och fångar i koncentrationsläger, som låg nära fabrikerna.

Mercedes-Benz efter andra världskriget.

Efter andra världskriget 1945 förlorade Daimler-Benz AG-koncernen alla utländska tillgångar i företaget, liksom alla fabriker som hamnade i Sovjetunionens ockupationszon gick förlorade. Alla fabriker som fanns kvar i de amerikanska truppernas ockupationszon förstördes eller skadades svårt av bombningarna av anti-Hitler-koalitionen. 1946 kunde företaget få tillstånd för tillverkning av bilar från de amerikanska ockupationsmyndigheterna och startade produktionen av bilar av den gamla förkrigsdesignen.

Mercedes-Benz 170B

eXus Dev 24.5.2023

Mercedes-Benz Bilar Till salu


Mercedes-Benz - Recensioner

Recensioner
- 0 / 0 Recensioner
Lägg till recension
- Betygsätt - 0